afbeelding van Vdekeijzer

Catch plus project van start

Vdekeijzer

Het gemeentemuseum is sinds september van start gegaan met Catch plus. Doel is een zoekmachine te bouwen waarmee de collectie makkelijk doorzoekbaar wordt en een werkomgeving te creëren om met objecten te kunnen werken.

Er wordt nu eerst begonnen met de bouw van een module waarmee een koppeling tot stand komt met ons collectiesysteem in Adlib. Deze willen we zodanig opzetten dat deze ook geschikt is voor andere museale projecten. Zodra de collectie uitgelezen kan worden, wordt een zoekmachine gebouwd op basis van onderzoek van de Universiteit van Amsterdam. Hierbij kan naar objecten gezocht worden via meerdere wegen, bijvoorbeeld artikelen over de kunstwerken.

Tot slot wordt een omgeving gemaakt waarin het mogelijk is gezamenlijk de collectie verder te bewerken. Deze zal worden opgezet binnen het intranetplatform Gemeen van het gemeentemuseum, en ter voorbereiding hiervan wordt deze omgeving gemoderniseerd. Op deze manier zet Catch plus een heel proces in gang om een en ander bij ons te moderniseren.

CATCHPlus bouwt voort op het lopende NWO-onderzoeksprogramma ‘Continuous Access To Cultural Heritage’ (CATCH). In CATCH hebben geesteswetenschappers, informatici en de erfgoedsector een unieke samenwerking opgebouwd met collectiebeherende instellingen. Het belangrijkste doel van CATCHPlus is het verzilveren van onderzoeksresultaten tot bruikbare tools en diensten voor de hele Nederlandse erfgoedsector.