Samenstelling

Beheerder

Patrickx van Efferenx
webmaster Gemeentemuseum
Vincent de Keijzer

Deelnemer

Nina Verweij

Vivien Entius

Door
VEntius
Door
Vivien Entius

Vier dagen per week gaat om 06.23 de wekker en begint mijn strakke ochtendregime. Alles tot op de minuut gepland om op tijd in de trein te zitten. Krant, boek en werkmail lezen en rond half negen kom ik aan in het museum.

Vandaag heb ik een afspraak met Paul van der Zande. Samen maken we de conditierapporten die nodig zijn in het verwervingsdossier van de Broere Collectie, ofwel Monique Zaifen Collection. Het fundament van The Monique Zajfen Collection bestaat uit aankopen van werken van winnaars van The Vincent Award, uitgebreid met andere aankopen op het gebied van hedendaagse kunst. Deze collectie is sinds het begin van het jaar bij ons, als langdurig bruikleen. De collectie omvat 32 schilderijen, werken op papier, beelden en audio visuele installaties.

Paul en ik bekijken 14 werken van Damian Hirst. Het eerste werk ‘ Flumequine is een grote prent met gekleurde stippen. Op het eerste gezicht een strak en eenvoudig ogend werk maar door het nauwkeurig (en met mijn neus er bovenop) te bekijken, wordt de schoonheid van dit werk me duidelijk. De techniek, diepdruk, is mooi zichtbaar en iedere gekleurde stip is anders. Niets van een digitale print maar mooi ambacht en fraaie precisie. We checken papier, inkt, lijst en perspex op conditie. Een tijdrovende en fysiek zware klus.

Het afhandelen (met name administratie) van de nieuwe verwervingen is een van mijn leukste taken. Het is een opeenvolging van momenten: aankondiging van de aankoop of schenking, registratie, fotografie en  met als hoogtepunt de binnenkomst van het nieuwe werk.  Grote verwervingen als de Broere Collectie zijn een fijne grote klus. Veel verschillende werken, nu ook audiovisuele installaties. Vanaf 14 september is in het GEM een deel hiervan te zien in de tentoonstelling ‘Presenting the Vincent - The Monique Zajfen Collection’.

Na een lange tijd in het depot heb ik behoefte aan frisse lucht en daglicht. ’s Middags heb ik overleg met Doede over de publicatie van de Anatomische Les. Ik help hem met het aanvragen van beeldmateriaal voor de catalogus. Tussendoor belt Micky (Piller) met vragen over het aankomende bruikleen aan het Tropenmuseum. Ze wil foto’s uit het archief en geeft me zoektips als ‘ de schoonvader met die gekke zwembroek’ en ‘die waar Jetta zo serieus kijkt’ . Ik weet ze allemaal te vinden. We praten nog even over Haarlem (woonwens), de tuin en van alles en nog wat.

Om vier uur begint mijn middag/avond-ritueel. Snel op de fiets naar het station, in de trein een beetje lezen of een klein dutje doen om weer uitgerust bij de creche aan te komen en waar ik begroet word door de twee liefste kleine meisjes die me elke dag weer verwelkomen alsof ze me wekenlang niet hebben gezien. Met Olief voorop en Julie achterop, fiets ik naar huis, tijd voor de avondspits. Koken, eten, meiden in bad en in bed, voorlezen. Dan tijd voor mezelf; sporten.

Morgen weer een dag.

Gebouwd met Drupal