Jan Schierbeek : een willekeurige dag

jschierbeek
Jan Schierbeek

8:00 uur, de bel gaat en mijn verzorgster komt met een eigen sleutel binnen. Zij zorgt ervoor dat ik rond 9:30 uur kant-en-klaar in mijn rolstoel zit zodat ik aan het werk kan. Eerst nog ontbijten; Joke zorgt er altijd voor dat mijn natje en droogje voor de hele dag gereed staat. Om 10:00 uur zet ik de koptelefoon op, schakel Dragon NaturallySpeaking in en begin mijn dagelijks gesprek met de computer. Wij wennen steeds meer aan elkaar alleen moet ik eraan denken overdreven duidelijk te spreken en vooral niet te kuchen. Elk geluid dat ik maak, wordt opgevat als een woord dus is het zaak om elke tekst die ik heb ingesproken nauwkeurig na te lezen en te ontdoen van ongerechtigheden.

Eerst controleer ik de nieuwe invoer in de kroniek van AdLib. Komt de vervaardiger voor in RKD-artists, in Wikipedia, heeft hij/zij misschien een eigen website? Staan alle data juist ingevuld in ons eigen database van personen en instellingen? Alle ontbrekende gegevens en nuttige weblinks vul ik aan. En mocht ik daarbij toevalligerwijs een record tegenkomen dat aanvulling behoeft, dan neem ik dat meteen mee.

Daarna voeg ik enkele alternatieve teksten, kortweg alt-teksten toe op de nieuwe website van het Gemeentemuseum. Op Internet Explorer ben ik aan het werk in de tekst van de website en via Mozilla Firefox bekijk ik de website, zodat ik de foto's goed kan beschrijven. Deze alt-teksten zijn speciaal bedoeld voor blinden en slechtzienden die gebruik maken van brailleregels of spraakbrowsers. Wanneer zij met de muis over de foto gaan, wordt de alt-tekst voorgelezen of verschijnt deze op de brailleregel.

Ik moet wel oppassen dat ik niet te lang aan het werk ben, want tegenwoordig krijg ik snel tranende ogen van het turen naar het beeldscherm.

Vandaag wil ik ook proberen de tekst over Peter Rozemeijer af te ronden en op Wikipedia te plaatsen. Beetje bij beetje tracht ik over zoveel mogelijk Nederlandse modeontwerpers die in de collectie van onze kostuumafdeling vertegenwoordigd zijn een Wikipedia-waardig lemma te schrijven aan de hand van literatuur die Madelief mij heeft laten bezorgen. En natuurlijk verwijs ik, als dat maar enigszins mogelijk is, naar het Gemeentemuseum Den Haag en zijn collectie. De bedoeling is dat het Gemeentemuseum zo prominent mogelijk aanwezig is op Wikipedia.

Helaas, wanneer ik het vouwblad over Peter Rozemeijer wil openvouwen, glijdt het uit mijn handen op de grond. Omdat ik alleen thuis ben, kan ik er verder niets aan doen. Ik zag de buren met wegrijden dus ook die kunnen mij niet helpen. Vanavond zal Joke het vouwblad weer op mijn bureau leggen zodat ik morgen een nieuwe poging kan wagen.

Dan maar verder op Wikipedia: ik controleer welke nieuwe lemmata verwijzen naar het Gemeentemuseum. Sommige Wikipedianen verwijzen nog naar Haags Gemeentemuseum. Zo stuitte ik laatst bij een zoekactie op een beginnetje van een artikel over Ida Peelen. Aan de hand van het hoofdstuk over haar in "Kunsthistorische vrouwen van weleer: de eerste generatie in Nederland vóór 1921'', van Yvette Marcus-de Groot heb ik dat uitgebreid. Van 1912 tot 1918 was zij adjunct-directeur van het Gemeentemuseum en later de eerste vrouwelijke directeur van een Rijksmuseum, Lambert van Meerten. Maar ach, wat werden vrouwen achtergesteld! Vijf jaar lang was zij directeur van het Museum Mesdag, tegen een hongerloon. Uiteindelijk is zij 'wegbezuinigd' door Sam van Houten en zijn dochter Barbara. Zij kozen voor Wilhelm Martin, directeur van het Mauritshuis, omdat ze die niet hoefden te betalen; hij had immers al een goedbetaalde baan.