Samenstelling

Beheerder

Patrickx van Efferenx
webmaster Gemeentemuseum
Vincent de Keijzer

Deelnemer

Nina Verweij

Emma van Proosdij

Door
Anoniem

Vrijdag 26 oktober

De wekker gaat om half 8, opstaan, thee zetten, ontbijten, beetje rommelen in huis en eerst thuis werken aan het persbericht over een nieuwe aanwinst van het museum; foto’s en films van Frans Zwartjes. De vorige avond heb ik alvast filmpjes van deze kunstenaar bekeken die eigenlijk filmer, musicus, vioolbouwer, tekenaar, schilder én beeldhouwer is. De filmpjes zijn nogal experimenteel en duister met veel naakt maar ik houd de moed erin en lees ook alvast wat over zijn leven en werk en bedenk me dat het experimentele, persoonlijke (zijn vrouw speelt vaak de hoofdrol) en de vrijheid waarmee Zwartjes zijn werk maakte best bewonderenswaardig is. De volgende ochtend staat de sfeer van zijn werk me nog bij en na een nachtje erover geslapen te hebben schrijf ik het zo op.

Als ik tegen 12 uur een ruwe versie op papier heb ga ik gauw naar het museum, want het is, zoals we dat bij MARCOM noemen, een ‘hete’ week. Zondag is namelijk de uitreiking van de Sikkens Prijs (aan de geweldige Bridget Riley) en er moet nog een hoop geregeld worden. Ik weet nog net beslag te leggen op een saucijzenbroodje uit het Museon.

De rest van de dag gaat op aan het sjouwen van dozen met publicaties en programmaboeken, het maken van persmappen, het regelen van taxi’s en hotelkamers om de gasten uit het buitenland op te vangen, het bijwerken van gastenlijsten om er maar voor te zorgen dat iedereen zich welkom voelt. Er haken ook mensen af, dat betekent een hotelkamer minder, een plaats aan tafel minder, een plaats in de taxi minder. Je begrijpt, zo wordt je wel bezig gehouden.

Maar het belangrijkste is natuurlijk de PR. Ik ga de afspraken met journalisten nog even na en stem af met het PR bureau dat is ingehuurd om de PR voor de Sikkens Prijs te doen. Het ziet ernaar uit dat we een prachtig resultaat bereiken, de Volkskrant, NRC en FD schrijven over de Sikkens Prijs en de tentoonstelling van Bridget Riley. Op de dag van de uitreiking zal Riley ook een telefonisch interview doen met de chef kunst van de Guardian. Dat is mooi, want het is de bedoeling dat er ook in de buitenlandse media steeds meer aandacht zal komen voor het Gemeentemuseum en zijn tentoonstellingen en collecties. Het is nog spannend, want Bridget Riley heeft aangeven niet graag met de pers te praten en al helemaal niet graag interviews te geven, dus met klamme handen rooster ik de pers in om met Riley te praten tijdens de perslunch die op zondag voorafgaande aan de uitreiking zal worden gehouden. We maken het haar ook niet makkelijk, want al meteen op zaterdagavond staat een gesprek gepland met De Volkskrant, Hans Janssen zorgt ervoor dat ze die avond meteen van Schiphol naar het museum komt, waar ik dan sta te wachten met de journalist.

Om half zes is het echt genoeg geweest en ga ik naar Gember waar ik met mijn vriend Mirek heb afgesproken, die net de Arnold Newman tentoonstelling in het Fotomuseum heeft bekeken. We drinken een Belgisch biertje met lekker veel bitterballen en kaassticks om het begin van het weekend te vieren. En op een goede afloop van de uitreiking van de Sikkens Prijs. 

Gebouwd met Drupal