Een werkdag uit het leven van Erna Onstenk

Anoniem

Maandag 25 juni 2012.

Een kwartier voordat de wekker om 7.00 uur afgaat wakker en aangenaam verrast dat de zon schijnt in plaats van de voorspelde regen op de eerste werkdag na de vakantie (een week in huisje aan de rand van Oberhone, een gehucht op circa 50 km van Kassel waar Peter en ik afwisselend hebben gewandeld in de prachtige omgeving en dOCUMENTA (13) bezochten. Weliswaar niet alle locaties aangedaan maar genoten van de verscheidenheid, zoals bijvoorbeeld het Hugenottenhaus en om de hoek in een voormalige bakkerij kleine werken van Francis Alÿs). Een ontbijtje buiten - naast de vijgenboom waar de zon zo vroeg al de tuin inkomt - bestaande uit een kop thee, vers geperst sinaasappelsap, een halve geroosterde boterham met een beetje schapenkaas belegd en de andere helft met aardbeienjam. Maar niet voordat meneertje merel rozijntjes heeft gekregen die hij zorgvuldig met zijn snavel in kleine stukjes hakt om te voeren aan zijn nazaat; het tweede nest.

Op de fiets naar het museum waar ik bij het fietsen stallen Hans Janssen tref en al keuvelend gaan we het museum in. De bijlage voor de komende tentoonstelling Den Haag 1947-1967 kon ik thuis niet openen maar hier lukte het wel, weliswaar op de computer van Jet. De mijne had een error waar alleen Jeroen iets aan kon doen, dus dat duurde even.

Voor Titus en mij koffie gemaakt en naar de stand van zaken gevraagd.

De e-mails nauwkeuriger bekeken en de lijst van Hans doorgenomen. Geen verrassingen, want deels overeenkomstig maar wel veel minder objecten dan de voorselectie. Kan ik binnenkort aan de slag met het bewerken van de vervuilde Adlib-gegegevens en met Hans overleggen over de wijze waarop we e.e.a. gaan presenteren.

Diverse mededelingen en verzoeken van andere collegae bekeken en aan die van Jet van Overeem alvast gehoor gegeven. Ze zoekt een object uit de collectie moderne keramiek verwijzend naar een verhaal of sprookje; afgesproken daar ’s middags naar te kijken. Benieuwd wat het uiteindelijk gaat worden. Ook daar het nodige in Adlib te wijzigen/aan te vullen.

Mijn kamer uitkomende sta ik middenin een gezelschap waaronder veel bekenden. Kunstenaars, docenten en galeriehouders voor een speed-date. Rien Monshouwer docent KABK/kunstenaar van wie ik een prachtig werk kocht dat boven de bank (haha) hangt. Ook bij Catalijn Ramakers koop ik graag, zoals een werk op console uit de Trunk-serie van collega/kunstenares Christien Rijnsdorp, een werk van Warffemius, een vroege Ossip en van de Japanse kunstenares Yumiko Yoneda.

Tussen de middag een half uur de tijd om thuis te genieten van een boterham met paté en veel rucola en een door Peter gemaakte overheerlijke cappuccino. Ondertussen gevraagd of hij nog ergens in een bestand de Puch reclameposter met mijn veel te vroeg overleden hartsvriendin Wilma heeft. En ja hoor, dat blijkt zo. Dus voorstellen aan Hans om die bij de Puch van oud-collega Rob te hangen.

Fijn om Viviën ook weer terug te zien in het museum en haar een klein boekje van mijn favoriete schrijver/dichter/illustrator Joke van Leeuwen (t/m 19 augustus in Museum Meermanno!!) te kunnen geven t.g.v. de geboorte van haar tweede dochter met de prachtige naam Olief.

Joyce nog even een hart onder de riem gemaild.

In de depots gekeken of alles in orde is en met Jet de selectie voor de ''verhalen-kamer'' bekeken. Valt haar keuze op Tijl Uilenspiegel? Of toch de schildpad (zonder haas weliswaar) van Henriëtta Vaillaint, de griffioenen op de kan en vazen van Lion Cachet, de draak op een koffiekan van Verhoog bij Rozenburg of juist die vanVan Schaik voor Plateelbakkerij Zuid-Holland?

Met Joshua, die in de tussentijd al weer veel werk verzet heeft, bekeken waar en op welke plank nog een glazen voorwerp een vaste standplaats kan krijgen in dit overvolle depot.

In het moderne keramiek depot voorheen D 06 aangenaam verrast door de aangebrachte objectnummering door Hanneke en Marjolein op het grootste deel van de voorwerpen- afkomstig uit De Opstelling  en de Wonderkamers- met lak-inkt-lak methode en wachtend op een vaste standplaats. Voor de voortgang een afspraak gemaakt.

Foto-opnamen van meer dan 50 objecten door Alice te maken voorbereiden. Nog even aan de lijst van Hans gewerkt en dan bij wijze van work-out op de fiets, in de zon naar yoga-les.

Bij de post, zo lief  het geboortekaartje van Samuel Lucius Cornelius, zoontje van Esther en Ranieri met notabene een postzegel met een detail van de kaart. Hoop dat ze regelmatig verkeren in de sferen als afgebeeld. De foto op Facebook van het hele gezin was prachtig. Laat eten, de krant lezen en ga ik mijn vakantie-boek met op de achtergrond mijn favoriete radio-programma ''Met het oog op morgen'' uitlezen?

Erna Onstenk