Samenstelling

Beheerder

webmaster Gemeentemuseum
Vincent de Keijzer

Deelnemer

Erik van Tuijn
Hanno Lans
Hanno Lans

Volger

Rosalie Sloof
afbeelding van erik

Google Art Project

Door
erik
Door
Erik van Tuijn

Staatssecretaris Halbe Zijlstra en directeur vh Gemeentemuseum Den Haag Benno Tempel verwonderen zich tijdens de Nederlandse lancering over de nieuwe versie van Google Art, waar nu ook het Gemeentemuseum op te vinden is. http://www.flickr.com/photos/37263069@N04/6901488826/in/pool-1106394@N22/

Op 3 april lanceerden Halbe Zijlstra, Google Benelux directeur Pim van der Feltz en Benno Google Art Project 2.0 hier in het museum. Hoogtepunten: een Van der Feltz die ter plekke efficient zijn kunstkennis bij elkaar googlede  en Halbe Zijlstra die er in slaagde de beamer van slag te brengen. En natuurlijk het optreden van Benno in Pauw en Witteman later op die avond.

 

Google streeft er naar ‘alles’ digitaal te ontsluiten, een recent voorbeeld: de ‘river view die aan het maken zijn van de hele Amazonerivier. Voor het Art Project richten zij zich op het verzamelen en presenteren van de mooiste kunst ter wereld. We ontvingen de uitnodiging van Google afgelopen najaar en we zijn daar meteen enthousiast op in gegaan. Want for better or for worse: Google is voor ons het belangrijkste raam op de digitale ruimte. Goede zichtbaarheid in Google is daarmee ook goed voor onze internationale zichtbaarheid.

Van 14 naar 140 musea

Daarnaast is deelname aan het project behoorlijk exclusief, zij het niet zo hyperexclusief als bij de oorspronkelijke lancering. In 2010 werkte Google samen met 14 internationale topmusea, waaronder het Van Gogh en het Rijksmuseum. Nu, in 2011 nemen er wereldwijd 140 musea deel. Nog steeds een topsegment, maar nu met een dusdanig hoge dichtheid en diversiteit aan kunstwerken dat gebruikers bijna eindeloos door de ‘collectie’ kunnen dwalen. In Nederland zijn – behalve wijzelf – ook het Boijmans van Beuningen, het Kröller Müller en het Paleis op de Dam ingestapt.

Groeimodel

In samenspraak met de directie, en de afdelingen documentatie, foto & vorm en digitale media hebben we er voor gekozen voor een groeimodel: we zijn op 3 april ‘live’ gegaan met 54 kunstwerken uit onze collectie. Criteria hierbij waren dat deze werken tot onze colllectiehoogtepunten behoren, copyrightvrij zouden zijn, dat onze gegevens erover correct waren en dat er hoge resolutie beeldmateriaal beschikbaar is. Vanwege de tweedimensionale aard van het platform ligt de nadruk daarnaast op schilderijen. We zijn echter vrij om in de (nabije) toekomst meer werken toe te voegen. Wie voorstellen heeft, kan zich bij me melden. En kijken naar onze collectie kan hier:

http://www.googleartproject.com/collection/gemeentemuseum/

Erik

Gebouwd met Drupal